Pomza Nedir?
POMZA; volkanik kökenli slikat esaslı camsı ve gözenekli bir yapıya sahip volkanik agregadır. Gözenekli ağırlığı 500kg/m3 olan bu doğal malzeme yapısındaki boşluklar sayesinde yüksek ısı ve ses izolasyonu özelliklerine sahiptir. Pomza bu özelliği sayesinde kış aylarında dondurucu soğuklardan, yaz aylarında ise kavurucu sıcaklardan yüksek oranlarda izolasyon sağlamaktadır.Ayrıca hafif dolgu,tarım ve tekstil sektöründe kullanılmaktadır. Pomza (ponza) perlite benzediği için bazı özellikleri açısından karıştırılmaktadır. Pomza, ponza mukavemet açısından genleşmiş perlitten daha dayanıklıdır. Bims kullanımı yıllar öncesine dayanmaktadır. Kapadokya bölgesindeki doğal konutlar ile Nevşehir ve Niğde bölgesinde soğutma deposu olarak kullanılan doğal mekanlar bunun bir örneğidir. İnşaat sektöründe kullanımı Romalılar dönemine dayanmaktadır. Ayasofya’nın kubbesinde de bu malzemenin kullanıldığı bilinen bir gerçektir.Başta Almanya, Fransa, İtalya, İsveç, Amerika ve Japonya gibi ülkeler olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, daha çok ses ve ısı izolasyonu sağlamak amacıyla üstün izolasyon özellikleri, hafifliği ve depreme dayanıklılık gibi nitelikleri ile yüzyılı aşkın süredir bims ürünleri kullanılmaktadır.
Pomza Nasıl Üretilir ?
POMZA diğer adıyla bims , bir miktar yüzey harfiyatı yapıldıktan sonra direk pomza damarından veya inşaat ve tarım sektöründe kullanılabilen ufaklı pomza damarından çıkarılmaktadır. Pomza damardan çıkartıldığında çoğu zaman ufaklı ebatlar az çıkmakta ve tekstil sektöründe kullanılan birinci kalite pomza (bims) elde edilmektedir. Bu kalite pomza kaliteli olmakla birlikte birinci sınıfıtır.. Diğer şekilde çıkartılan pomza lar ise elenmek suretiyle %30 , %50 oranlarında tekstil sektöründe kullanılabilen pomza elde edilmektedir. Geri kalan ufaklı ebat ise inşaat ve benzeri sektörlerde kullanılmaktadır. Pomza taşının (bims) doğal hafifliği diğer yabancı maddelerden arındırma işleminde çok büyük kolaylık sağlar. Bu işlem sadece su kullanılarak yapılmaktadır. çünkü pomza su üzerinde kalabilir. Bu nedenle çevreyi kirletmez ve nihai ürünlere dönüşebilmesi için enerji kaynaklarını israf etmez. Yüzeye çıkarılan pomza su kullanılarak yabancı taşlardan ayrıştırılır ve kalibrasyon elekleri sayesinde değişik ebatlara ayrılarak peketlenir. Hangi malzeme olursa olsun üretim yapmak zordur. Türkiyede pomza üretimi fabrika olarak yapılıyorsa yani tamamen full otomatik üretim ise pomza blok un kalitesini artırır. otomatik makinalarda çimento oranı belli bir oranda atılması gerekmektedir. diğer imalathanelerde çimento oranını imalathane sahipleri günün şartlarına göre belirlediği için tabiki malzeme kalitesi değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte bims in (POMZANIN) kalitesi de üretimde önemli bir yere sahiptir. Mutlaka pomza (BİMS) konusunda eğitim almış maden mühendisi çalıştıran bir firmada bims blok daha kaliteli çıkar. Malzeme agregaları ve içindeki yıkanmış pomzanın kalite değerlerini maden mühendisi gözetiminde üretmek gereklidir. Bims yani pomza kaliteli olursa bims blok (pomza blok) sorunsuzdur.
Pomza Blok Özellikleri ?
Pomza blok LARIN gözenekli yapısı, agrega bağlayıcılarının çimento olması ve ponzanın doğal çimentonun hammaddesi puzolan çimento olması gibi özellikleri onun iyi sıva tutucu eleman olmasını sağlamaktadır. Elemanların yüzeyine uygulanan sıva prizlendikten sonra bims bloklarla kaynaşmış ve bir bütünü meydana getirmektedir. Bu nedenle ponza içermeyen her gözenekli yapı elemanı, bimsbloka özgün sıva tutma inşaat endüstrisine izolasyon nitelikli muhtelif yapı elemanları girmiştir. Bunlardan çoğu ideal şartlarda yüksek izolasyon özelliği gösterir. Ama doğal koşullarda bu özelliklerin tamamını bünyesinde taşıyan tek malzeme yine doğal bims yani bims bloktur. İzolasyonu devamlı kılan ve ortamın bağıl nemini ayarlayan, nefes alabilen doğal mekanlar oluşturan önemli bir özelliği “Buhar Düfüzyon” olayını gerçekleştirebilmesidir. Hacim içerisinde mevcut nem miktarının yükselmesi durumunda, mevcut nemin bir kısmını bünyesine alarak hacim içerisindeki havanın bağıl nem miktarına ulaşmasını sağlar. Ancak, gözeneklerin sayılamayacak derecede çok oluşu, bu gözeneklerin birbirinden camsı bir zarla yalıtılmış olması, yani kılcal bağlantılar içermemesi, petrografik yapısının volkanik cam liflerinden oluşması sebebiyle, bünyesinde suyu tutmaz. Hacim içerisinde nem miktarının bağıl nem miktarının altına düşmesi durumunda, her bir gözenekteki su buharı, hacim içerisinde geri verilir. Yani POMZA blok ortamdaki nemi dengeler, bu nemi kesinlikle bünyesinde tutmaz. Ortamda nem azalınca geri verir. Bu da buhar difüzyon kabiliyetinin iyi olduğunu gösterir.